Klaar voor een kleurrijke tuin? Onze planten staan vanaf mei voor u klaar!

Wij krijgen in april regelmatig de vraag of we al planten verkopen. Hoe graag we jullie ook helpen, tot 1 mei is ons antwoord dan in principe nee. Wij kweken onze planten namelijk zo op dat ze pas vanaf mei groot en in bloei zijn. Nieuwsgierig hoe dat zit? lees hieronder waarom wij daarvoor kiezen en dan we zien jullie graag in mei!

 

  1. (Nacht)vorst 

De zogeheten "ijsheiligen" - de wisseling naar een periode waarin de vorst eigenlijk niet meer voorkomt - loopt elk jaar van 11 tot 15 mei. Tot die tijd kan nachtvorst nog regelmatig voorkomen. Het is in april overdag vaak al mooi weer maar met een heldere nacht vriest het dan soms nog licht; april doet tenslotte nog steeds wat ie wil. De planten die wij verkopen zijn niet tegen vorst bestand en kunnen doodgaan of op zijn minst minder mooi worden. Daarom kweken wij de planten zodanig dat ze begin mei gaan bloeien, zodat ze mooi zijn wanneer u ze ook daadwerkelijk in de tuin kan zetten. 

 

2. Kwaliteit 

Naast nachtvorst is er nog een belangrijke reden dat wij ervoor kiezen de planten  niet eerder dan mei klaar te hebben voor de verkoop: de kwaliteit van de plant. De planten kúnnen namelijk wel eerder groot zijn en vanaf april bloeien. Maar daarvoor zouden we, met ons nederlandse klimaat (en beperkte zonuren), kunstlicht en kunstwarmte moeten toevoegen. Op die manier de planten “op te jagen” en versneld tot groei en bloei te laten komen heeft zijn weerslag op de kwaliteit van de plant: door het gebrek aan natuurlijk zonlicht verslechtert de weerstand van de plant, waardoor deze vatbaarder wordt voor bijvoorbeeld schimmels of luis. Daarnaast gaan de planten vanwege dat tekort aan licht op zoek naar de zon en krijgen ze hierdoor lange en slappe stengels. Dit is wel weer tegen te gaan met chemische middelen (remstof), maar dit komt de kwaliteit van de planten ook niet ten goede. De planten krijgen dan moeite om goed over deze remstof heen te groeien; dat wil zeggen dat ze niet zo groot en vol meer worden als ze van nature kunnen worden. Wij gebruiken dan ook géén remstof en laten de natuur graag het werk doen.

 

3. Duurzaamheid

Voor deze versnelde groei zouden we vanaf februari de kachel zeker 3-4 graden warmer moeten zetten. Dit is behalve slecht voor de kwaliteit van de plant ook nog eens slecht voor het milieu.  

 

Tot slot: Mooi verdienmodel...?? 

“Maar de tuincentra verkopen nu al wel? Straks halen de mensen hun planten daar”

“Waarom geef je de planten niet al mee, als ze kapot vriezen komen de mensen nieuwe halen, dat zijn dubbele inkomsten”. 

 

Dat klinkt leuk voor de portemonnee maar gaat ten koste van goede kwaliteit. Wij zien liever mooie planten waar jullie versteld van staan en die er het hele seizoen mooi bij staan. Zodat jullie volgend jaar graag bij ons terugkomen voor nieuwe planten en niet volgende week.  

 

Dus in april: geniet van het zonnetje, nog heel even geduld en we zien jullie graag vanaf 1 mei.

# met zorg gekweekt