Even voorstellen

Nicoline Ornée-Kostelijk

Ik ben geboren en getogen op de kwekerij en in 2019 ben ik samen met Daan in het bedrijf van mijn vader gestapt. Ik ben opgeleid tot basis kinder- en jeugd psycholoog en coach en heb jaren als begeleider in de zorg gewerkt met kinderen en jongeren met (L)VB, meervoudige beperkingen, autisme, ADHD en volwassenen met niet aangeboren hersenletsel. Als coach help ik mensen hun kwaliteiten te zien en deze verder te ontwikkelen, zich (weer) goed te laten voelen over zichzelf zodat zij ongeacht hun achtergrond of beperkingen zo prettig en plezierig mogelijk kunnen leven en genieten.

Mijn passie voor het coachen van mensen breng ik nu samen met mijn passie voor de kwekerij. Voor mij biedt de kwekerij een hele fijne, rustige en stimulerende omgeving. Het zien groeien en bloeien van stek tot gezonde, mooie en grote planten en de bijdrage die ik hierin lever biedt veel voldoening en geeft een zeer waardevol gevoel. De geuren en kleuren die de kas te bieden heeft maakt dat ik er elke dag met veel plezier rondloop en geniet. Dit gevoel wil ik graag delen en ik ben ervan overtuigd dat deze omgeving een positieve en stimulerende uitwerking heeft op onze cliënten. 

Leo Kostelijk

Leo is onze meester-kweker. Hij heeft de kwekerij van zijn vader overgenomen, die destijds vooral groenten kweekte. Leo heeft zich toegelegd op éénjarige zomerbloeiers, en heeft de kwekerij gemaakt tot wat het vandaag is. Met zijn jarenlange ervaring weet hij dan ook (bijna) alles over de planten die je in onze kassen kunt vinden. Deze kennis deelt hij graag, en hij leert Nicoline en Daan de fijne kneepjes van het vak. Hij houdt van een babbeltje op zijn tijd, en je kan hem horen knorren als het weer hem niet zint.

Daan Ornée

Samen met Nicoline ben ik in 2019 naar Nederhorst den Berg verhuisd, en in de kwekerij van mijn schoonouders gestapt. Als ik de kas inloop en de aarde, de planten en de wat vochtige lucht ruik ontspan ik en krijg ik zin om aan de gang te gaan. Dát gevoel wil ik graag met anderen delen.

Net als Nicoline heb ik een psychologieopleiding en een achtergrond in de zorg. Eerst in de verslavingszorg, later met mensen met niet aangeboren hersenletsel, en daarna als onderzoeker naar depressiebehandelingen. Op dit moment ben ik, naast de kwekerij, ook werkzaam als docent en onderzoeker bij de opleiding Social Work aan de hogeschool Utrecht. Daar geef ik o.a. les over rouw en verlies, gespreksvoering, en begeleid ik studenten bij stages en afstuderen. Samen met de kwekerij is dat voor mij een prachtige combinatie; als ik les geef heb ik altijd voorbeelden uit de praktijk, en andersom blijf ik door de hogeschool op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en inzichten.

In het contact met anderen bied ik graag een luisterend oor en waar gewenst en mogelijk advies of begeleiding. Soms is een verhaal kwijt kunnen al een opluchting, of kan een andere kijk een wereld van verschil maken. 

Ruth van Kessel (begeleider)

Ik geloof dat dingen op je pad komen en zo kwam het dat ik op een mooie dag in juli 2023 kennismaakte met het team van Zorgkwekerij Kostelijk. Wat een fijne positieve sfeer heerst er op de kwekerij en hoe bijna als vanzelf worden deelnemers in hun kracht gezet. Ik heb meteen ja gezegd tegen deze werkomgeving: mogen bijdragen aan een positieve ontwikkeling van de mensen in de zorg en daarnaast lekker met planten aan de gang. Heerlijk!

Mijn ervaring met mensen met NAH heb ik opgedaan toen ik nog werkte als fysiotherapeut. Toen lag de focus vooral op revalidatie en functieherstel. Ik vind het nu fijn om mensen te mogen ondersteunen in het omgaan met hun beperking, waarbij de focus ligt op alles wat iemand nog wel kan en daarin het vertrouwen laten groeien.

Dat ik naast dit werk mijn eigen praktijk LIJFwijsheid in Weesp heb, zie ik als een groot voordeel. Daar coach en behandel ik mensen met craniosacraal therapie en energetisch werk om spanning los te laten en thuis te komen bij zichzelf. Ik zet deze vaardigheden graag in bij Kostelijk, gewoon door er te zijn.

Op dinsdagen en vrijdagen ben ik op de kwekerij te vinden. Mijn hond Chato mag lekker mee naar de kwekerij en heeft het hier ook dik naar zijn zin!

Sylvia van der Heijden-Tamming (assistent-begeleider)

Al heel wat jaren ben ik in mijn vrije tijd op de kwekerij te vinden. Vooral als het zomergoed klaar is om te verkopen, lekker de hele dag mensen blij maken met een mooie bloeiende plant. 

De laatste jaren ben ik ook betrokken bij het opkweken van de planten, dus dat begint al in het vroege voorjaar.

Een heerlijke plek om te zijn en om te werken, hoewel het meer als hobby voelt.

Toen Nicoline en Daan het plan uitwerkten om een zorgkwekerij te starten, was ik direct enthousiast. 

Werken met mensen die graag iets willen bijdragen, dat zag ik wel zitten. Dus per 1 september 2021 ben ik officieel een dag in de week in dienst gekomen, als assistent zorgbegeleider. 

Een hele fijne stap in mijn loopbaan als apothekersassistente, waar ik nog 2 dagen in de week  werk.

Het werken in de kwekerij geeft mij enorm veel voldoening. Het "zorgen" voor planten en zéker ook voor mensen is iets waar ik mij heel prettig bij voel. Samen met de deelnemers aan iets bouwen en daar veel energie van krijgen zie ik als een waardevolle aanvulling in mijn leven. Gewoon met zijn allen het beste uit de dag halen en respectvol met elkaar omgaan, dat is waar het naar mijn idee om draait.


Donderdag ben ik op de kwekerij te vinden, en gelukkig is het na 6 dagen alweer donderdag!