Even voorstellen

Nicoline Ornée-Kostelijk

Ik ben geboren en getogen op de kwekerij en in 2019 ben ik samen met Daan in het bedrijf van mijn vader gestapt. Ik ben opgeleid tot basis kinder- en jeugd psycholoog en coach en heb jaren als begeleider in de zorg gewerkt met kinderen en jongeren met (L)VB, meervoudige beperkingen, autisme, ADHD en volwassenen met niet aangeboren hersenletsel. Als coach help ik mensen hun kwaliteiten te zien en deze verder te ontwikkelen, zich (weer) goed te laten voelen over zichzelf zodat zij ongeacht hun achtergrond of beperkingen zo prettig en plezierig mogelijk kunnen leven en genieten.

Mijn passie voor het coachen van mensen breng ik nu samen met mijn passie voor de kwekerij. Voor mij biedt de kwekerij een hele fijne, rustige en stimulerende omgeving. Het zien groeien en bloeien van stek tot gezonde, mooie en grote planten en de bijdrage die ik hierin lever biedt veel voldoening en geeft een zeer waardevol gevoel. De geuren en kleuren die de kas te bieden heeft maakt dat ik er elke dag met veel plezier rondloop en geniet. Dit gevoel wil ik graag delen en ik ben ervan overtuigd dat deze omgeving een positieve en stimulerende uitwerking heeft op onze cliënten. 

Leo Kostelijk

Leo is onze meester-kweker. Hij heeft de kwekerij van zijn vader overgenomen, die destijds vooral groenten kweekte. Leo heeft zich toegelegd op éénjarige zomerbloeiers, en heeft de kwekerij gemaakt tot wat het vandaag is. Met zijn jarenlange ervaring weet hij dan ook (bijna) alles over de planten die je in onze kassen kunt vinden. Deze kennis deelt hij graag, en hij leert Nicoline en Daan de fijne kneepjes van het vak. Hij houdt van een babbeltje op zijn tijd, en je kan hem horen knorren als het weer hem niet zint.

Daan Ornée

Samen met Nicoline ben ik in 2019 naar Nederhorst den Berg verhuisd, en in de kwekerij van mijn schoonouders gestapt. Als ik de kas inloop en de aarde, de planten en de wat vochtige lucht ruik ontspan ik en krijg ik zin om aan de gang te gaan. Dát gevoel wil ik graag met anderen delen.

Net als Nicoline heb ik een psychologieopleiding en een achtergrond in de zorg. Eerst in de verslavingszorg, later met mensen met niet aangeboren hersenletsel, en daarna als onderzoeker naar depressiebehandelingen. Op dit moment ben ik, naast de kwekerij, ook werkzaam als docent en onderzoeker bij de opleiding Social Work aan de hogeschool Utrecht. Daar geef ik o.a. les over rouw en verlies, gespreksvoering, en begeleid ik studenten bij stages en afstuderen. Samen met de kwekerij is dat voor mij een prachtige combinatie; als ik les geef heb ik altijd voorbeelden uit de praktijk, en andersom blijf ik door de hogeschool op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en inzichten.

In het contact met anderen bied ik graag een luisterend oor en waar gewenst en mogelijk advies of begeleiding. Soms is een verhaal kwijt kunnen al een opluchting, of kan een andere kijk een wereld van verschil maken. 

Mariska van Schothorst (zorgkweker, begeleider)

In januari 2023 ben ik als begeleider komen werken bij de kwekerij, na al een aantal maanden te hebben ‘meegedraaid’ op leer-werkbasis.

Voordat ik in de kwekerij kwam werken heb ik jarenlang in de zorg gewerkt; eerst als logopedist/afasietherapeut in de psychiatrie en later in de revalidatie en in een ziekenhuis. Vervolgens heb ik de overstap gemaakt naar ambulante begeleiding van mensen met niet aangeboren hersenletsel. Vanuit deze baan ken ik Daan en Nicoline met wie ik een aantal jaren met veel plezier heb samengewerkt.

Als begeleider geeft het mij veel voldoening om samen met de cliënt te onderzoeken waar diens  kwaliteiten en wensen liggen en te helpen die te realiseren, met daarbij de focus op de mogelijkheden en niet op de beperkingen. Bovenal vind ik het belangrijk dat ieder zich gewaardeerd en prettig voelt.

De kwekerij is zo’n plek waar iedereen zichzelf kan zijn en volledig tot zijn/haar recht kan komen. Een plek waar ik veel energie krijg, door de warme positieve sfeer, de zorg voor prachtige planten en het begeleiden van mooie mensen.

Als ik zie hoeveel plezier het werk onze cliënten geeft,  dan word ik daar heel blij van.

 

Op dinsdag en vrijdag ben ik werkzaam als begeleider en mede-aanspreekpunt voor de zorg op de zorgkwekerij.

Sylvia van der Heijden-Tamming (assistent-begeleider)

Al heel wat jaren ben ik in mijn vrije tijd op de kwekerij te vinden. Vooral als het zomergoed klaar is om te verkopen, lekker de hele dag mensen blij maken met een mooie bloeiende plant. 

De laatste jaren ben ik ook betrokken bij het opkweken van de planten, dus dat begint al in het vroege voorjaar.

Een heerlijke plek om te zijn en om te werken, hoewel het meer als hobby voelt.

Toen Nicoline en Daan het plan uitwerkten om een zorgkwekerij te starten, was ik direct enthousiast. 

Werken met mensen die graag iets willen bijdragen, dat zag ik wel zitten. Dus per 1 september 2021 ben ik officieel een dag in de week in dienst gekomen, als assistent zorgbegeleider. 

Een hele fijne stap in mijn loopbaan als apothekersassistente, waar ik nog 2 dagen in de week  werk.

Het werken in de kwekerij geeft mij enorm veel voldoening. Het "zorgen" voor planten en zéker ook voor mensen is iets waar ik mij heel prettig bij voel. Samen met de deelnemers aan iets bouwen en daar veel energie van krijgen zie ik als een waardevolle aanvulling in mijn leven. Gewoon met zijn allen het beste uit de dag halen en respectvol met elkaar omgaan, dat is waar het naar mijn idee om draait.


Donderdag ben ik op de kwekerij te vinden, en gelukkig is het na 6 dagen alweer donderdag!