Dagbesteding in een groene omgeving

Groen is goed voor mensen. Het helpt ons ontspannen, je wordt er gelukkig van en het is stress reducerend. Een kas is dus een ideale omgeving om lekker bezig te zijn tijdens de dagbesteding. Lekker de hele dag bezig zijn met planten en bloemen, maar wat doen we dan precies?

 

In februari komen de eerste stekken binnen en die moeten allemaal opgepot worden. Dit oppotten is een hoop werk en daar zijn we mee bezig tot eind april/begin mei. Door ze in voedingsrijke grond te zetten kunnen de planten mooi groot worden en zijn ze klaar voor de verkoop in mei.

En vanaf mei is het dan zover. De planten die vanaf februari zijn opgepot en met liefde zijn verzorgd en opgekweekt zijn klaar voor de verkoop! Vanaf dit moment waan je je elke dag in een waar kleurenparadijs. Waar je ook kijkt zijn er mooie bloeiende planten te zien. En die planten hebben uiteraard nog steeds verzorging nodig. Ze moeten water krijgen, de uitgebloeide bloemetjes moeten verwijderd worden en de planten moeten op de juiste plekken gezet worden. Ook moet de kas netjes gehouden worden, aarde en plantenresten moeten opgeveegd worden.

Na de zomer is de verkoop grotendeels afgelopen en moet de kas weer klaargemaakt worden voor het volgende jaar. De planten die niet zijn verkocht worden weggegooid of, als dat mogelijk is, bewaard voor het volgende jaar. In oktober komen de stekken binnen voor de winterviolen. Die moeten weer opgepot worden zodat ze in de winter nog kunnen zorgen voor kleur bij de mensen. De planten die zijn bewaard moeten worden opgeknapt, dit houdt in dat al het lelijke blad van de plant gehaald moet worden en dat de dode stengels verwijderd worden. Ook moeten sommige planten (zoals bijvoorbeeld de passiebloem) opnieuw worden opgebonden op hun rek, een aantal planten moeten worden teruggesnoeid. Sommige planten worden gestekt of gescheurd, zodat we die volgend jaar weer kunnen verkopen. De winter is ook de tijd om andere zaken voor te bereiden voor het nieuwe verkoopseizoen. Zo worden er bijvoorbeeld bakjes met kunstmest afgewogen, zodat die verkocht kunnen worden en worden de potten gestickert om een nieuw prijssysteem te introduceren. 

Kortom: er is altijd werk genoeg op de kwekerij!